Žížalí čaj pro lepší zdraví rostlin i půdy
Elixír zvaný žížalí čaj. Jaký přínos má pro půdu a rostliny?
Zahradničení je vášeň. Protože jak jinak byste vysvětlili, že se každou zimu třeseme na to, až se zase začneme hrbit nad záhony, hrabat se v hlíně nebo se rozčilovat nad nájezdem slimáků?
Zahradničení je zároveň trendy! Je to skvělý únik od počítačů, sedavého zaměstnání, stresu… A protože v dnešní době máme kolem sebe přemíru chemie, chceme, aby právě zahrada byla místem, kde se ke slovu dostává příroda. A tak o ní pečujeme zase jenom přírodními prostředky.
Co je to žížalí čaj
Žížalím čajem si sice nepřipijete, ale pro rostliny je to učiněný elixír. Jedná se o velmi silné, tekuté přírodní hnojivo, které je doslova nabité enzymy, mikroorganismy a minerály. Žížalák vzniká při vermikompostování kalifornskými žížalami. Jak si žížaly pochutnávají na rostlinných zbytcích, vylučují tekutinu plnou živin, která obohatí půdu v záhonech, ve sklenících i u pokojovek. Žížalí čaj je takový vytuněný Earl Grey pro rostliny.
Žížalí čaje se ale výrazně liší svou kvalitou. Protože tak jak se říká „jste to, co jíte”, je žížalák tím, co jedí žížaly. Vermikompostéry, ve kterých vzniká Sedlákův žížalí čaj, jsou plné života. Žížalky si pochutnávají na směsi léčivých bylin a plodin a náležitě se nám za to odměňují.
Žížalí čaj má své nezastupitelné místo v organickém zemědělství. Výluh je 100% přírodní, a tak ho může s čistým svědomím používat i ten nejzarytější ekobio zahrádkář.
Rozdíl mezi koupeným a doma vyrobeným žížalím čajem
Dnešní moderní domácnost vytváří co nejméně odpadu – chce zpracovat všechno, co jde. Slupky od ovoce a zeleniny, zbytek salátu od oběda nebo třeba kávovou sedlinu. Pokud si pořídíte vermikompostér a kalifornské žížaly, můžete si stočit domácí žížalí hnojivo i sami doma. V pohodě vám bude stačit na průběžné zalévání pokojovek a všichni budete spokojení. Vy, žížalky i kytky.
Teď přijde to ale… Domácí výluh představuje surový čaj, ve kterém se kromě enzymů objevuje také sušina a další nežádoucí látky. Náš Sedlákův žížalí čaj však prochází dodatečnou fermentací, tedy kvašením. Právě při procesu kvašení bakterie sežerou všechno, co do čistého žížalího čaje nepatří, mnohonásobně tak zvýší jeho enzymatickou hodnotu a učiní ho stabilnějším. To znamená, že vám nejen mnohem déle vydrží, ale zároveň je koncentrovanější než po domácku vyrobený žížalí čaj.
Dalším faktem je, že našim žížalám dodáváme vyváženou stravu, díky níž obsahuje výluh všechny látky, které rostlina (a půda) potřebuje. Při domácím vermikompostování nemusíte dosáhnout takové vyváženosti účinných látek.
Domácím žížalím čajem rozhodně nic nezkazíte, naopak. Ale pokud chcete udělat rostlinám ještě větší radost, sáhněte po Sedlákově žížalím čaji, který jim dodá přesně to, po čem touží.
Za živější půdu, chutnější plody a barevnější rostliny
Přesně tyto hodnoty vyznává žížalí čaj. Jeho největší síla spočívá v tom, že výrazně zlepšuje vlastnosti půdy. Obsahuje přírodní rostlinné hormony auxin, cytokinin a giberelin, které hrají důležitou roli při růstu rostlin, huminové kyseliny pro udržení půdní kvality, vlhkosti a celkové zlepšení půdní struktury. Unavené půdě dodá potřebné živiny, vitamíny a minerály, které si rostliny načerpají v takovém množství, jaké zrovna potřebují. Půda zase ožívá.
Dalším velkým benefitem žížalího čaje je bezesporu vyšší odolnost rostlin vůči chorobám. Je to podobné jako u lidského těla. Pokud se udržujeme v kondici a vedeme zdravý životní styl, dokážeme se s kdejakou nemocí poprat mnohem snadněji a rychleji. Stejně to mají rostliny, které hnojíte žížalím čajem. Díky kvalitnější půdě mají bohatší kořenový systém, jsou silnější, méně náchylné k chorobám a lépe zvládají stres v podobě teplotních změn.
Účinky žížalího čaje uvidíte na větších, zdravějších rostlinách, barevnějších květech, vyšší úrodě, a hlavně na chutnějších plodech. Nejsou viditelné hned, jako když použijete chemický prostředek. Mandelinky neodpadnou, mšice okamžitě nezajdou… ale posilníte rostliny tak, že už je jen tak nějaký škůdce nerozhází a nepřijde si na ně plíseň ani za deštivého léta.
Jak používat žížalí čaj
Výhodou žížalího čaje je, že ho využijete naprosto kdekoliv a kdykoliv po celý rok. Na přihnojení zeleniny, ovocných keřů, plodin ve skleníku, květinových záhonů, trávníku, truhlíků i pokojovek. Fantazii se opravdu meze nekladou. Dobré také je, že žížalího čaje se rostliny jen tak nepřepijí. Nespálíte je třeba jako hnojivem ze slepičinců. Má totiž neutrální pH. I přesto ho doporučujeme ředit, například v poměru 1:10.
A nalejme si čistého vína, v našem případě tedy čaje, žížalák nesmrdí.
Žížalí čaj je zelená budoucnost! Rostliny si ho zamilují a vy budete moci postupně vyhodit všechna chemická hnojiva a být pánem na své bio zahradě.